Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesini yapmak bizim ayrıcalığımız olacak
Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük facianın üzerinden 23 gün geçti…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, facianın merkez üssü Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu.
Başkan, incelemelerin ardından Elbistan AFAD Koordinasyon Merkezi’nde kamera karşısına geçti.
Vatandaşlardan yeni konutlar için 1 yıl ödemesiz süre isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ana kadar kimsenin mağdur edilmediğini vurguladı. “Deprem bölgemizi yeniden inşa etmek bizim ayrıcalığımız olacak.”sözlerini aktardı.
Hasarlı binalardan uzak durun sinyali
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarına şu cümlelerle devam etti;
Öncelikle merhumumuza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Tarihimizin en acı günlerinden biri olan 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ikincisinin merkez üssü Elbistan oldu. 9 saat arayla aynı gün içerisinde yaşanan bu depremler maalesef ilçemizde çok ağır tahribatlara neden olmuştur. Birinci depremi az hasarla veya hasarsız atlatan binaların tamamı ikinci depremde enkaza döndü. Bilim adamları maruz kaldığımız felaketi istisnai bir doğa olayı olarak tanımlıyor. Her biri neredeyse bir deprem kadar yıkıcı olan artçı sarsıntılar halen devam ediyor.
Geçen hafta Hatay’da yaşanan sarsıntıların ardından dün Malatya’da da benzer bir durumla karşılaştık. Maalesef bu sarsıntılarda yıkım da yaşadık, can kaybı ve yaralananlarımız oldu. Hasarlı binalardan kaçınılması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Depremin vurduğu tüm il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızdan bu konuda daha dikkatli olmalarını bekliyoruz.
“Maraş genelinde 12 bin 683 vatandaşımız hayatını kaybetti”
Maraş’ta arama kurtarmadan yardım çalışmalarına kadar her konuda 41 binin üzerinde personel ve 5 bin 733 iş makinesi görev yaptı. Depremlerde sadece ilçemizde Maraş’ta 12 bin 683 vatandaşımızdan binden fazlası hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Elbistanlı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Depremzedelerimizin yaşadığı acının boyutunun farkındayız. Allah tüm depremzedelerimize sabır versin diyoruz. Milletimizin sergilediği dirayet ve dirayete hayran kalmamak mümkün değil. İl ve ilçe ziyaretlerimizde milletimizin bu imtihanı onurla karşıladığını görüyoruz.
“Deprem mağdurlarımızın her alanda yanında olduk”
Bu asil duruş karşısında devlet olarak depremzedelerimize karşı üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz. İlk günlerde deprem bölgesinin genişliği, sert kış şartları ve yıkımın boyutu yapılan çalışmaları olumsuz etkilese de kısa sürede tüm olumsuzlukları aşmayı başardık. Karşılaştığımız zorlukları birer birer aşarak depremzedelerimizin ihtiyaç duydukları her alanda yanlarında olduk.
Sivil toplum kuruluşlarından belediyelerimize, uluslararası yardım gruplarından gönüllülere kadar arama kurtarma ve yardım çalışmalarına destek veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.
“Sıkıntıları gidermek için çok çalışıyoruz”
Depremden etkilenen vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek, mağduriyetlerine çözüm üretmek, kaygılarını gidermek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar ilçemizden köyüne veya yakın çevredeki akrabalarının yanına gidenler hariç toplam 20.300 depremzedeyi tahliye ettik. Halkımızın barınma ihtiyacını karşılamak için çadır kentler ve konteyner kentler kurmaya devam ediyoruz. Şu anda Maraş genelinde çadırlarda, kamu tesislerinde, yurtlarda, okullarda ve diğer alanlarda 461 bin vatandaşımızı ağırlıyoruz. Sadece Maraş’ta kurduğumuz ve dağıttığımız çadır sayısı 77 bine ulaştı. Aynı şekilde ilimizde ilçeleri ile birlikte 24 bin konteyner planladık. Bazılarını inşa ettik.
“Karayollarımızda oluşan hasarı tamamen ortadan kaldıracağız”
41 adet seyyar mutfağımız ile vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçları için hizmetindeyiz. Çiftçilerimizi ihmal etmiyoruz, ahırdan yem üssüne kadar her konuda yanlarındayız. Toplam 32 uzman çalışanımızla başta çocuklarımız olmak üzere beyin sarsıntısından etkilenen tüm kardeşlerimize psikososyal destek sağlıyoruz. İlçemizde bulunan 1.123 adet trafodan 2’si hariç tamamı çalışır durumdadır, dolayısıyla elektrik sıkıntısı yoktur. Doğalgaz hatlarındaki sorunların çoğunu giderdik. Böylece abonelerimizin yüzde 75’inin doğal gaz ile beslenmesini sağladık. İçme suyu temininde yüzde 98’e ulaştık. Karayollarımızda depremin yarattığı tahribatı tamamen onaracaktık.
“Mobil iletişim sorununu çözdük”
İletişim altyapımızı da güçlendirerek taşınabilir iletişim sorununu çözdük. Enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilçemizin yeniden imar ve ihyasına başlıyoruz. Gruplarımız tarafından yapılan incelemelere göre Elbistan’da 3.487 binada bulunan 4.339 bağımsız bölümün yıkıldığı, derhal yıkılmak üzere ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Maraş’ın tamamına baktığımızda bu sayının 45 bin 575 binada 119 bini aşkın bağımsız bölüme ulaştığını görüyoruz.
“Ölüleri geri getiremeyiz ama tüm yıkımı telafi edecek gücümüz var”
Hasar tespit çalışmaları tamamlandığında bu rakamlar netleşecek. Arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, kentlerimizin yeniden inşası için gerekli hazırlıklara başladık. Birkaç ay içinde deprem bölgesi genelinde köy evleri dahil 309 bin konutun inşaatına başlıyoruz. Maraş’ta başta 83 bin hane olmak üzere 18 bin 681 köy evi ile Kahramanmaraş için, Elbistan için yakında olacağı inancıyla bismillah diyoruz. Bunun için bir yıl izin vermenizi rica ediyorum. Ülkemizin bugüne kadar yaşadığı diğer tüm afetlerde kimseyi mağdur etmeden nasıl herkesi yeni evlerine taşıdıysak, tüm deprem bölgesinde de aynısını yapacağız. Yeter ki birlik, beraberlik ve kardeşliğimize sahip çıkalım. Ölüleri geri getiremeyiz ama tüm yaraları iyileştirecek ve tüm yıkımları telafi edecek kararlılığa, deneyime ve güce sahibiz.
“Vatandaşlarımızı eskisinden daha güzel evlere kavuşturacağız”
TOKİ’ye hamdolsun, testi yaptırdığı binaların ön hazırlıkları, yapım kalitesi, depreme dayanıklılığı başta olmak üzere her alanda gönül vermiş bir kurumumuzdur. Bunu Van’da yaptık, Bingöl’de yaptık, Erzincan’da yaptık, Malatya’nın tamamında yaptık. Bunları Malatya çevresinde birebir yaptık. Biz de aynen İzmir’de yaptık. Birçok ilimizde bunları hayata geçirerek yeni konutları bu standartlara göre yapacağız. Baza artı 3 veya 4 katlı binalarda 3 oda 1 salon olarak yapılacak olan rezidanslarımız şehirlerimizin kendi mimarisine uyumlu olarak planlanmıştır. Fay sınırları ve zemin sıvılaşması olan alanlarda yapılaşmaya izin vermemeye kararlıyız. Bunun için yeni yerleşimleri ovalardan dağlara taşıyoruz. Sadece konut değil, altyapısıyla, okuluyla, camisiyle, sağlık ocağıyla, çarşısıyla, parkıyla, spor sahasıyla yepyeni yaşam alanları yapıyoruz ve inşa edeceğiz. Şimdilik kent içindeki çadır kentlere, konteyner kentlere ve diğer yerlere geçici barınma sağladığımız vatandaşlarımızı kiralık kamu tesislerinde eskisinden daha keyifli konutlara kavuşturacağız.